PACA was part of a multi-disciplinary team under the leadership of John DiDomenico / Parsons Brinckerhoff. PACA's scope of work was the repair and adaptive re-use of the abandoned ticket office which had been re-used as a fan room for the new commuter platform connecting the LIRR and the NYCTA passenger terminals. As part of our work, the Control House was moved and stored down the street for several years while work on the track was carried out below the original building site.

RELOCATION, ARCHITECTURAL REPAIR & ADAPTIVE RE-USE

Location: Times Plaza, Brooklyn New York

Client: NYCT-MTA

Prime Consultant: DiDomenico & Partners / Parsons Brinckerhoff

Contractor: Turner Construction Company & Schiavone Construction Co. LLC

Completion Date: 2003

ATLANTIC AVENUE CONTROL HOUSE

Times Plaza, Brooklyn New York

The building was brought back to the original location on a newly prepared pedestrian platform, Times Plaza (aptly named after the Brooklyn Daily Times offices located nearby). The fan room was removed and replaced by a skylight bringing natural daylight to the platform below. 

The station, designed by Heins & LaFarge and completed in 1908, received a Lucy Moses Preservation Award from the NY Landmarks Conservancy in 2005. 

©2020  PAGE AYRES COWLEY ARCHITECTURE, LLC